top of page

Η Μηχανή KASPAR.

Ευαισθητοποίηση και συμμετοχή του κοινού στις τέχνες του θεάματος με στόχο την κοινωνική ένταξη

Το πρότζεκτ KASPAR

KASPAR είναι το ακρωνύμιο ενός σύνθετου πρότζεκτ, το οποίο φιλοδοξεί να συνδέσει το σύγχρονο θέατρο με τα σημαντικά κοινωνικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα, ενώ συγχρόνως στοχεύει στην ανάπτυξη καινοτόμων καλλιτεχνικών προϊόντων, τα οποία βασίζονται στην αλληλεπίδραση της τέχνης με την έρευνα και απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό αποσκοπώντας στην πληροφόρηση και ευαισθητοποίησή του.  Το πρότζεκτ υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη – Πολιτισμός (Creative Europe-Culture).

Το πρότζεκτ αποσκοπεί να προσφέρει σε ηθοποιούς, σπουδαστές δραματικών σχολών και ερασιτέχνες, ένα καλλιτεχνικό «χώρο» για να πειραματιστούν με διαφορετικές μορφές θεάματος, εκτός των συμβατικών  μορφών θέατρου, δίνοντας έμφαση στη σωματική κίνηση και τους ήχους, και εντάσσοντας τον αυτοσχεδιασμό και τις τεχνικές Θεάτρου Δρόμου στο σχεδιασμό μιας παράστασης. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται η αναβίωση της παράδοσης του Θέατρου Δρόμου, η οποία έχει βαθιές ρίζες στην Ευρώπη από τον μεσαίωνα και μετά.

Στοχεύει επίσης να μεταφέρει ένα κοινωνικό μήνυμα στο ακροατήριο, στρέφοντας τον φακό σε συγκεκριμένες ομάδες που αντιμετωπίζουν κοινωνικό αποκλεισμό και περιθωριοποίηση, όπως τα άτομα με αναπηρία, οι πρόσφυγες και μετανάστες, οι άστεγοι, οι φυλακισμένοι και αποφυλακισμένοι κλπ, προσεγγίζοντας έτσι κοινωνικά ζητήματα που βαρύνουν την συλλογική συνείδηση της κοινωνίας.

Το κοινωνικό και καλλιτεχνικό μήνυμα του πρότζεκ  ενισχύεται ακόμη από την διοργάνωση μιας έκθεσης με εικαστικά έργα και τεκμηριωτικό υλικό, καθώς και από τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού για παιδιά και εφήβους.

Η παράσταση «Μηχανή Κάσπαρ»

Κεντρική δράση αποτελεί η παράσταση «Μηχανή Κάσπαρ», ένα θέαμα για τον δημόσιο χώρο, σχεδιασμένο να παρουσιάζεται σε παλιά εγκαταλελειμμένα εργοστάσια, νταμάρια, προβλήτες λιμανιών, δομές προσφύγων, άνυδρα τοπία φύσης  και αστικά τοπία που αποπνέουν εγκατάλειψη.  Η παράσταση έχει ως αφετηρία το κείμενο “Κραυγές Βοήθειας” του Γερμανού συγγραφέα της πρωτοπορίας Πέτερ Χάντκε, καθώς και ψηφίδες από κείμενα του ίδιου συγγραφέα από τα έργα “Κάσπαρ” και “Προσβάλλοντας το Ακροατήριο”. Με στόχο την ανάκτηση του θεάτρου της πραγματικότητας και της αλήθειας, τα κείμενα επωφελούνται από την ανοικτή κατάθεση ερωτημάτων, την εξωτερίκευση της προσβολής, της μετάνοιας, της απολογίας, της προφητείας, των κραυγών βοήθειας και τελικά της ελπίδας. Με τα στοιχεία αυτά η παράσταση φέρνει στη σκηνή τις αποκλεισμένες και περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες για να μοιραστούν την απογοήτευση τους με την ευρύτερη κοινωνία, να δημιουργήσουν ελπίδα και να προβάλλουν το «συμμετοχικό θέατρο» μέσα από παρεμβαλλόμενες πραγματικές ιστορίες κοινωνικού αποκλεισμού.

Τοποθετημένη σ ’ένα δημόσιο χώρο, η παράσταση καταργεί τα όρια της σκηνής, αλλάζοντας τη σχέση μεταξύ ηθοποιών και κοινού: οι ηθοποιοί γίνονται θεατές, το κοινό συμμετέχει στο θέαμα. Ακόμη, η παράσταση αποτελεί μια σύνθεση των τεχνών: μια εικαστική εγκατάσταση που προσομοιάζει με στρατόπεδο συγκέντρωσης, πλαισιώνεται από μια μεγάλης κλίμακας μαριονέττα – πραγματική ή εικονική- και φιλοξενεί ήχους και μουσική, τις τέχνες του θέατρου δρόμου, video, σωματική κίνηση.

Το θεατρικό έργο «Μηχανή Κάσπαρ» παρουσιάζεται σε δύο παραστάσεις στην Αθήνα το 2020, και στη συνέχεια στις πόλεις Μόντενα της Ιταλίας και Ποζνάν της Πολωνίας.

Το “Kaspar Machine” είναι μια διακρατική συνεργασία στο πλαίσιο του

Ευρωπαϊκού Προγράμματος  “Creativity Europe”, υποπρόγραμμα Culture. Συμμετέχουν πέντε εταίροι: 

 

“Labillusions” - Helix Theatre (Leader) Ελλάδα

Teatr Biuro Podróży. ΠολωνίαTeatro dei Venti. Ιταλία

FOA Fusion of Arts Association Ρουμανία PRISMA-Centre for Development Studies. Ελλάδα

Associate Partner

 

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης “Δήλος”

bottom of page